There are three tests of mathematics that are delivered in the following order: Arithmetic Skills, Elementary Algebra and College-Level Mathematics. At the end of each section of the test, the computer calculates your score. Your performance on each section of the test determines whether testing ends or continues with the next test in the sequence.

Arithmetic Skills

This test measures your ability to perform basic arithmetic operations and to solve problems that involve fundamental arithmetic concepts. There will be 17 questions on this test.

Solve the following problems and choose your answer from the alternatives given.

1. All of the following are ways to write 20 percent of N, EXCEPT

A. 0.20N
B. 20/100N
C. 1/5N
D. 20N

Answer: D

2. 7/20

A.  0.035
B. 2.858
C. 0.35
D. 3.5

Answer: C

3. 7.86 X 4.6

A. 36.156
B. 36.216
C. 351.5
D. 361.56

Answer: A

4.  Which of the following is the least?

A. 0.105
B. 0.501
C. 0.051
D. 0.15

Answer: C

5. The average weight for a group of 20 women is 130 pounds. If the average weight for 3/4 of these women was 140 pounds, what was the average weight, in pounds, for the rest of the women?

A. 100
B. 110
C. 120
D. 135

Answer: A

6. A soccer team played 160 games and won 65% of them. How many did they win?

A. 94
B. 104
C. 114
D. 124

Answer: B

7. Which of the following is closest to the square root of 10.5

A. 3
B. 4
C. 5
D. 8

Answer: A

8. The number of employees of Company K who were involved in accidents.

  Plant X Plant Y
Mechanic 11 30
Power Machine Operators 9 12

The table above shows the results of an industrial health survey of 10,000 people employed at Company K for more than 5 years. If 2,500 employees were surveyed in each of the four categories, which group of employees had the highest accident rate?

A. Mechanics in Plant X
B. Mechanics in Plant Y
C. Power Machine Operators in Plant X
D. Power Machine Operators in Plant Y

Answer: B

9. Three people who work full time are to work together on a project, but their total time on the project is to be equivalent to that of only one person working full time. If one of the people is budgeted for 1/2 of his time to the project and a second person for 1/3 of her time, what part of the third worker‚Äôs time should be budgeted to this project?

A. 1/3
B. 1/4
C. 1/6
D. 1/8

Answer: C

Elementary Algebra

This test measures your ability to perform basic algebraic operations and to solve problems that involve elementary algebraic concepts. There will be 12 questions on this test.

1. 2x + 3x + y =

A. 6xy
B. 5x + y
C. 5(x + y)
D. 6x + y

Answer: B

2. If a number is divided by 4, and then 3 is subtracted, the result is 0.

A. 12
B. 4
C. 3
D. 2

Answer: A

3. 16x - 8 =

A. 8x
B. 8(2x - x)
C. 8(2x - 1)
D. 8(2x - 8)

Answer: C

4. If X2 - X - 6 = 0 then X is:

A. -2 or
B. -1 or 6
C. 1 or -6
D. 2 or -3

Answer: A

5. Which of the following is not a factor of 2X2 - 8X + 8

A. 2
B. 2X - 4
C. X - 2
D. 2X + 4

Answer: D

College-Level Mathematics

This test measures your ability to solve problems that involve college level mathematics concepts. There will be 25 questions on this test.

1. If f(x) = x4 - x + 2, then f(-x) =

A. x4 - x
B. x4 + x
C. x4 - x + 2
D. x4 + x + 2
E. x4 + x - 2

Answer: D

2. The equation x2 + 2ix - 4 = 0 has as its roots

A. √5 - 1, -√5 - 1
B. √5 - 1, √5 + 1
C. √3 - i, -√5 + i
D. √3 - i, √3 + i
E. √3 - i, -√3 - i

Answer: E

3. If the 1st and 3rd terms of a geometric sequence are 3 and 27, respectively, then the 2nd term could be:

A. 6
B. 9
C. 12
D. 15
E. 18

Answer: B

4. Mary has 12 more apples than peaches. If she divides each fruit in half, she will have enough to give each of her 32 classmates a piece of fruit. How many peaches does Mary have?

A. 2
B. 3
C. 12
D. 8

Answer: A