Sentence Skills

This test measures your understanding of sentence structure---of how sentences are put together and what makes a sentence complete and clear. There will be 20 questions on this test. In some questions, you will be asked to select the best version of the underlined part of the sentence. In other questions, you will be asked to rewrite a sentence in you head. You will be told how to begin your new sentence.

Select the best version of the underlined part of the sentence. The first choice is the same as the original. If you think the original sentence is best, choose the first one.

1. Ms. Rose planning to teach a course in biology next summer.

A. planning
B. are planning
C. with a plan
D. plans

The correct answer is (D) "plans"
The sentence should be "Ms. Rose plans to teach a course in biology next summer."

2. The baby was obviously getting too hot, then Sam did what he could to cool her.

A. hot, then Sam did
B. hot, Sam did
C. hot; Sam, therefore, did
D. hot; Sam, trying to do

Answer: C

3. She hoped to find a new job. One that would let her earn money during the school year.

A. job. One that
B. job. The kind that
C. job, one that
D. job, so that it

Answer: C

4. Knocked sideways, the statue looked as if it would fall.

A. Knocked sideways, the statue looked
B. The statue was knocked sideways, looked
C. The statue looked knocked sideways
D. The statue, looking knocked sideways

Answer: A

5. To walk, biking, and driving are Pat's favorite ways of getting around.

A. To walk, biking, and driving
B. Walking, biking, and driving
C. To walk, biking, and to drive
D. To walk, to bike, and also driving

Answer: B

6. When you cross the street in the middle of the block, this is an example of jaywalking.

A. When you cross the street in the middle of the block, this
B. You cross the street in the middle of the block, this
C. Crossing the street in the middle of the block
D. The fact that you cross the street in the middle of the block

Answer: C

7. Walking by the corner the other day, a child, I noticed, was watching for the light to change.

A. a child, I noticed, was
B. I noticed a child watching
C. a child was watching, I noticed
D. there was, I noticed, a child watching

Answer: B

Construction Skills

Rewrite the sentence in your head, following the directions given below. Your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence given you.

1. Being a female jockey, she was often interviewed.

Rewrite, beginning with She was often interviewed....

The next words will be

A. on account of she was
B. by her being
C. because she was
D. being as she was

The correct answer is (C) "because she was." The sentence should be "She was often interviewed because she was a female jockey."

2. In his songs, Gordon Lightfoot makes melody and lyrics intricately intertwine.

Rewrite, beginning with Melody and lyrics....

Your new sentence will include

A. Gordon Lightfoot has
B. make Gordon Lightfoot's
C. in Gordon Lightfoot's
D. does Gordon Lightfoot

Answer: C

3. It is easy to carry solid objects without spilling them, but the same cannot be said of liquids.

Rewrite, beginning with Unlike liquids....

The next words will be

A. it is easy to
B. we can easily
C. solid objects can easily be
D. solid objects are easy to be

Answer: C

4. Excited children ran toward the loud music, and they told others about the ice cream truck outside.

Rewrite, beginning with The excited children, who had run toward the loud...

The next words will be

A. music, they told
B. music told
C. music, telling
D. music and had told

Answer: B

5. If he had enough strength, Todd would move the boulder.

Rewrite, beginning with Todd cannot move the boulder....

The next words will be

A. when lacking
B. because he
C. although there
D. without enough

Answer: B

6. The band began to play, and then the real party started

Rewrite, beginning with The real party started....

The next words will be

A. after the band began
B. and the band began
C. although the band began
D. the band beginning

Answer: A