University of Maine at Augusta

AugustaBangorOnlineCenters Statewide

Placement Testing

The purpose of this test is to help determine your level of skill in one or more academic areas. The information will be used to determine the most appropriate courses for you at this time. Unless testing has been waived by the Enrollment Services Division, students must take placement testing in reading, writing and mathematics prior to admission to their intended degree program under the Responsible Admission Policy.  If waived by admissions, testing still may also be required prior to registration for appropriate course placement. Students may be waived from placement testing with appropriate SAT scores (see below), previous college course work, or other testing criteria. Non-degree students wishing to register for courses may also be required to take placement testing to determine the best courses to take.

NOTE: Reading Comprehension and Sentence Skills scores are valid for 3 years from the test date. Math placement scores are valid for 18 Months.

Need to improve your math skills?  Check out MyMathTest here.

SAT Scores for Placement

NOTE: SAT scores must be current to be used for placement.  Current is defined as exams taken within the past three years.

SAT English Scores: If a student scores 500 or higher on the reading portion of the SAT, he/she does not have to take the placement test.  The student can automatically enter into ENG 101 College Writing.

SAT Math Scores: Students who score a 480 or higher on the math potion of the SAT are not required to take the UMA Placement Test.  Score ranges below will establish appropriate placement in math courses:

  • Scores less than 480: student must completed the Math potion of the UMA placement test for course placement.
  • 480 but <500: Eligilble for MAT 100
  • 500 and above: Eligible for MAT 100, 111, 115, or any course with a MAT 30 prerequisite.
  • 540 and above and Algebra II completed on High School transcript with a grade of “C” or better: Eligible to take MAT 112, 113, or any course with a MAT 111 prerequisite.

What are the tests like?

UMA administers the Accuplacer in Reading Comprehension, Sentence Skills, Arithmetic Skills, Elementary Algebra and College-Level Mathematics. The tests are administered on a personal computer. It is an untimed multiple-choice exam.

When you first sit at the computer, you will be asked to enter some background information such as your social security number, name, address, date of birth, etc. The actual test questions will appear one at a time on the computer screen. The tests will ask you to select the correct response from among four or five alternatives presented in writing. You will choose your answer by moving the mouse pointer to the button next to your answer. Press the mouse button to select the answer. Then, move your mouse pointer to the “Next” button below the answer and press the mouse button. As soon as you have clicked on the “Next” button, a box will appear asking you to confirm your answer choice. If you believe your answer is correct, click “OK”. If you wish to change your answer, click “Cancel”. You can change your answer as many times as you wish until you have confirmed it. It is important that you answer every question. If you do not know the answer, make your best guess. You must enter one of the choices provided. Once you have confirmed your answer, you may not return to that question or any previous question.

No previous computer experience is needed in order to take the Accuplacer. A staff member at your testing location will greet you personally, help you get started, and be available should you have any questions as you take the tests. There is no time limit on the multiple choice tests, but the total testing time for most students who take the reading, writing and mathematics sections is 1-1/2 to 2 hours.

What should I do to prepare to take the test?

Descriptions of the tests are provided to help you become familiar with the format of the CPTs. Most students find it especially helpful to review math concepts before taking the tests. You will not be allowed to bring a calculator, however, Accuplacer does include a pop-up calculator for some math questions. Pencils and scratch paper will also be provided.

The following websites can be helpful with preparing for the exam:

Make sure that you are well rested, comfortably dressed and not hungry when you come for testing. If you wear eyeglasses, don’t forget to bring them along. You will be asked to show one form of identification (photo preferred) when you come for testing. A computer will be reserved for you when you make your appointment for placement testing. If you need to change your appointment, please do so as early as possible.

Remember you cannot “fail” the placement tests. Placement testing will benefit you by ensuring that you take courses that are appropriate for your current skill levels.

How do I register to take the placement test?

UMA placement testing is provided (free of charge for two attempts) at the Augusta campus, Bangor campus, all University of Maine Centers and at selected ITV sites. You can make an appointment to take the test at the location nearest you by calling one of the phone numbers listed below.

Augusta
(207) 621-3149 or
1-877-862-1234

Bangor
(207) 262-7805

Bath/Brunswick
(207) 442-7736 or 1-800-696-2329

Dover-Foxcroft
(207) 564-2942 or 1-800-590-2942

East Millinocket
(207) 746-5741 or 1-800-498-8200

Ellsworth
(207) 667-3897 or 1-800-696-2540

Fort Kent
(207) 834-7500 or 1-888-879-8635

Houlton
(207) 521-3100 or 1-800-584-0874

Livermore Falls
(207) 897-6384

Newport
(207) 207-368-3290

Rockland
1-800-286-1594

Rumford/Mexico
(207) 364-7882 or 1-800-696-1103

Saco
(207) 282-4111 or 1-800-696-3391

So. Paris
(207) 743-8842, Ext. 5211

Students who need special testing accommodations due to a disability should complete a Request for Accommodation Form (available at all UMA testing locations).

Out of state students required to complete the Accuplacer must locate a proctor. Once verified, the proctor will be sent login information. The proctor agreement form can be found here. Students may be responsible for an administration fee at the test location.

When will I receive my test results?

At some locations you will receive a report of your test results immediately after you finish taking the tests. At other locations, you will receive your report by mail within a few days. Be sure to ask for a copy of “Understanding Your UMA Placement Test Report: Information for Students and Advisors.”

What do my test results mean?

How your test results determine your placement is explained on the “Understanding Your UMA Placement Test Report.”

Can I retake the placement tests?

After a 15 day preparation period, one retake is allowed in each section of accuplacer.  The on-site CPT coordinator can waive the preparation period if there is a need to retake the test before the 15 days have elapsed.  Subsequent testing is allowed with a $10.00 retesting fee for each section or a $25.00 for all three sections. The subsequent tests would need to be scheduled at UMA – Augusta, UMA – Bangor, or at the sites in Bath/Brunswick, East Millinocket, Ellsworth, Houlton, Norway/South Paris, Rockland, Rumford/Mexico or Saco.

When are placement tests scheduled?

Augusta: Placement tests are available most days at 9 am, 12 pm and 2 pm. Please call 1-866-UMA-1234, x3149, or (207) 621-3149 to set up a time.
Bangor: by appointment
Sites or Centers: visit http://learn.maine.edu/get-started/placement-tests/

Sample Questions

This test measures your ability to understand what you read. There will be 20 questions on this test. Some questions will ask you to read the statement or passage and then choose the best answer to the question. In other questions, two underlined sentences are followed by a question or statement.

Read the statement or passage and then choose the best answer to the question. Answer the question on the basis of what is stated or implied in the statement or passage.

There are two types of pottery that I do. There is production pottery — mugs, tableware, the kinds of things that sell easily. These pay for my time to do the other work, which is more creative and satisfies my needs as an artist.

The author of the passage implies that:

A. artists have a tendency to waste valuable time
B. creativity and mass-production are incompatible
C. most people do not appreciate good art
D. pottery is not produced by creative artists

Answer

The correct answer is (B) “creativity and mass-production are incompatible.”  The author of the passage implies that creativity and mass-production are incompatible.

Two underlined sentences are followed by a question or statement. Read the sentences, then choose the best answer to the question or the best completion of the statement.

  1. The Midwest is experiencing its worst drought in fifteen years.
  2. Corn and soybean prices are expected to be very high this year.

What does the second sentence do?

A. It restates the idea found in the first.
B. It states an effect.
C. It gives an example.
D. It analyzes the statement made in the first.

Answer

The correct answer is (B) “It states an effect.”

The second sentence states an effect.

Sentence Skills

This test measures your understanding of sentence structure—of how sentences are put together and what makes a sentence complete and clear. There will be 20 questions on this test. In some questions, you will be asked to select the best version of the underlined part of the sentence. In other questions, you will be asked to rewrite a sentence in you head. You will be told how to begin your new sentence.

Select the best version of the underlined part of the sentence. The first choice is the same as the original. If you think the original sentence is best, choose the first one.

1. Ms. Rose planning to teach a course in biology next summer.

A. planning
B. are planning
C. with a plan
D. plans

Answer

The correct answer is (D) “plans”
The sentence should be “Ms. Rose plans to teach a course in biology next summer.”

2. The baby was obviously getting too hot, then Sam did what he could to cool her.

A. hot, then Sam did
B. hot, Sam did
C. hot; Sam, therefore, did
D. hot; Sam, trying to do

Answer

Answer: C

3. She hoped to find a new job. One that would let her earn money during the school year.

A. job. One that
B. job. The kind that
C. job, one that
D. job, so that it

Answer

Answer: C

4. Knocked sideways, the statue looked as if it would fall.

A. Knocked sideways, the statue looked
B. The statue was knocked sideways, looked
C. The statue looked knocked sideways
D. The statue, looking knocked sideways

Answer

Answer: A

5. To walk, biking, and driving are Pat’s favorite ways of getting around.

A. To walk, biking, and driving
B. Walking, biking, and driving
C. To walk, biking, and to drive
D. To walk, to bike, and also driving

Answer

Answer: B

6. When you cross the street in the middle of the block, this is an example of jaywalking.

A. When you cross the street in the middle of the block, this
B. You cross the street in the middle of the block, this
C. Crossing the street in the middle of the block
D. The fact that you cross the street in the middle of the block

Answer

Answer: C

7. Walking by the corner the other day, a child, I noticed, was watching for the light to change.

A. a child, I noticed, was
B. I noticed a child watching
C. a child was watching, I noticed
D. there was, I noticed, a child watching

Answer

Answer: B

Construction Skills

Rewrite the sentence in your head, following the directions given below. Your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence given you.

1. Being a female jockey, she was often interviewed.

Rewrite, beginning with She was often interviewed….

The next words will be

A. on account of she was
B. by her being
C. because she was
D. being as she was

Answer

The correct answer is (C) “because she was.” The sentence should be “She was often interviewed because she was a female jockey.”

2. In his songs, Gordon Lightfoot makes melody and lyrics intricately intertwine.

Rewrite, beginning with Melody and lyrics….

Your new sentence will include

A. Gordon Lightfoot has
B. make Gordon Lightfoot’s
C. in Gordon Lightfoot’s
D. does Gordon Lightfoot

Answer

Answer: C

3. It is easy to carry solid objects without spilling them, but the same cannot be said of liquids.

Rewrite, beginning with Unlike liquids….

The next words will be

A. it is easy to
B. we can easily
C. solid objects can easily be
D. solid objects are easy to be

Answer

Answer: C

4. Excited children ran toward the loud music, and they told others about the ice cream truck outside.

Rewrite, beginning with The excited children, who had run toward the loud…

The next words will be

A. music, they told
B. music told
C. music, telling
D. music and had told

Answer

Answer: B

5. If he had enough strength, Todd would move the boulder.

Rewrite, beginning with Todd cannot move the boulder….

The next words will be

A. when lacking
B. because he
C. although there
D. without enough

Answer

Answer: B

6. The band began to play, and then the real party started

Rewrite, beginning with The real party started….

The next words will be

A. after the band began
B. and the band began
C. although the band began
D. the band beginning

Answer

Answer: A

There are three tests of mathematics that are delivered in the following order: Arithmetic Skills, Elementary Algebra and College-Level Mathematics. At the end of each section of the test, the computer calculates your score. Your performance on each section of the test determines whether testing ends or continues with the next test in the sequence.

Arithmetic Skills

Arithmetic Skills

This test measures your ability to perform basic arithmetic operations and to solve problems that involve fundamental arithmetic concepts. There will be 17 questions on this test.

Solve the following problems and choose your answer from the alternatives given.

1. All of the following are ways to write 20 percent of N, EXCEPT

A. 0.20N
B. 20/100N
C. 1/5N
D. 20N

Answer

Answer: D

2. 7/20

A.  0.035
B. 2.858
C. 0.35
D. 3.5

Answer

Answer: C

3. 7.86 X 4.6

A. 36.156
B. 36.216
C. 351.5
D. 361.56

Answer

Answer: A

4.  Which of the following is the least?

A. 0.105
B. 0.501
C. 0.051
D. 0.15

Answer

Answer: C

5. The average weight for a group of 20 women is 130 pounds. If the average weight for 3/4 of these women was 140 pounds, what was the average weight, in pounds, for the rest of the women?

A. 100
B. 110
C. 120
D. 135

Answer

Answer: A

6. A soccer team played 160 games and won 65% of them. How many did they win?

A. 94
B. 104
C. 114
D. 124

Answer

Answer: B

7. Which of the following is closest to the square root of 10.5

A. 3
B. 4
C. 5
D. 8

Answer

Answer: A

8. The number of employees of Company K who were involved in accidents.

Plant X Plant Y
Mechanic 11 30
Power Machine Operators 9 12

The table above shows the results of an industrial health survey of 10,000 people employed at Company K for more than 5 years. If 2,500 employees were surveyed in each of the four categories, which group of employees had the highest accident rate?

A. Mechanics in Plant X
B. Mechanics in Plant Y
C. Power Machine Operators in Plant X
D. Power Machine Operators in Plant Y

Answer

Answer: B

9. Three people who work full time are to work together on a project, but their total time on the project is to be equivalent to that of only one person working full time. If one of the people is budgeted for 1/2 of his time to the project and a second person for 1/3 of her time, what part of the third worker‚Äôs time should be budgeted to this project?

A. 1/3
B. 1/4
C. 1/6
D. 1/8

Answer

Answer: C

Elementary Alegbra

Elementary Algebra

This test measures your ability to perform basic algebraic operations and to solve problems that involve elementary algebraic concepts. There will be 12 questions on this test.

1. 2x + 3x + y =

A. 6xy
B. 5x + y
C. 5(x + y)
D. 6x + y

Answer

Answer: B

2. If a number is divided by 4, and then 3 is subtracted, the result is 0.

A. 12
B. 4
C. 3
D. 2

Answer

Answer: A

3. 16x – 8 =

A. 8x
B. 8(2x – x)
C. 8(2x – 1)
D. 8(2x – 8)

Answer

Answer: C

4. If X2 – X – 6 = 0 then X is:

A. -2 or
B. -1 or 6
C. 1 or -6
D. 2 or -3

Answer

Answer: A

5. Which of the following is not a factor of 2X2 – 8X + 8

A. 2
B. 2X – 4
C. X – 2
D. 2X + 4

Answer

Answer: D

College-Level Mathematics

College-Level Mathematics

This test measures your ability to solve problems that involve college level mathematics concepts. There will be 25 questions on this test.

1. If f(x) = x4 – x + 2, then f(-x) =

A. x4 – x
B. x4 + x
C. x4 – x + 2
D. x4 + x + 2
E. x4 + x – 2

Answer

Answer: D

2. The equation x2 + 2ix – 4 = 0 has as its roots

A. √5 – 1, -√5 – 1
B. √5 – 1, √5 + 1
C. √3 – i, -√5 + i
D. √3 – i, √3 + i
E. √3 – i, -√3 – i

Answer

Answer: E

3. If the 1st and 3rd terms of a geometric sequence are 3 and 27, respectively, then the 2nd term could be:

A. 6
B. 9
C. 12
D. 15
E. 18

Answer

Answer: B

4. Mary has 12 more apples than peaches. If she divides each fruit in half, she will have enough to give each of her 32 classmates a piece of fruit. How many peaches does Mary have?

A. 2
B. 3
C. 12
D. 8

Answer

Answer: A

While placement testing may allows students to waive developmental course work, it does not waive degree requirements.  Students may pursue avenues to earn course credit through Prior Learning Assessment and transfer to meet degree requirements.

Contact Information:

Augusta: Eric Allain, Toll-free: 1(877) UMA-1234 ext. 3392 or (207) 621-3392; eric.allain@maine.edu

Bangor: (207) 262-7800

University of Maine at Augusta